Foto artis korea yg muslim

Foto artis korea yg muslim

.

Kali ini, saya kongsikan langkah demi langkah apa yang patut dan akan kita lalui apabila nak berlepas dengan kapal terbang di KLIA2 khususnya dan semua airport amnya. Ingat (1), KLIA dan KLIA2 adalah dua terminal yang berbeza dan tempatnya juga lain-lain walaupun berhampiran. Jadi, pastikan betul-betul pesawat kita akan berlepas dari mana, KLIA ataupun KLIA2. Dan paling penting, ingat (2), naik kapal terbang tak sama kaedahnya dengan naik bas di Malaysia.

(Bahagian akhir siri Cara-cara Membuat Itinerari akan disambung selepas entri ini nanti.)

Secara general, proses untuk naik kapal terbang ini sama sahaja di seluruh dunia. Entri ini khas untuk noobs (newbies) @ orang yang belum biasa turun naik kapal terbang memandangkan saya pernah terjumpa mereka yang terpinga-pinga di kaunter check-in, tak tahu apa perlu dibuat. Jadi, bolehlah tunjukkan ini kepada mak ayah, pak cik mak cik, anak-anak dll yang perlu terbang sendiri tanpa kita di sisi… gitu.

0. Bermalam di KLIA2

Ini adalah optional. Ada banyak cara kita boleh bermalam di airport, sama ada mahu yang percuma ataupun berbayar.

0.1 Bermalam ala ‘gelandangan’

Ada akhbar melaporkan orang yang tidur di airport itu ialah kumpulan gelandangan. Kasihan, nampak sangat wartawan itu tak biasa ke airport dan malas mahu temu bual orang ramai. Penumpang tidur di airport berlaku di seluruh dunia, dan hanya seorang wartawan dari Malaysia mengatakan mereka gelandangan.  (Apa hal pula gelandangan nak travel sampai ke Sepang semata-mata untuk tidur? #geramaku)

Memang kita boleh tidur di airport sementara menunggu penerbangan terutama yang awal pagi. Di KLIA2, ada ruang khas dan lapang yang penumpang dibenarkan tidur, berdekatan Burger King dan Texas Chicken.

Kredit foto: http://akucintamakan.blogspot.comKredit foto: http://akucintamakan.blogspot.com

Tidur sahajalah sekejap di situ, tetapi jangan sampai jadikan seperti rumah sendiri pula. Kalau yang itu, betul jadi gelandangan. Jaga kebersihan. Bawa jaket ataupun sleeping bag kalau badan kita jenis tak tahan sejuk aircond airport.

Walau bagaimanapun, apabila memilih untuk tidur percuma begini, awasi barangan kita sebaik-baiknya. Pastikan semua barangan berharga, beg dan bagasi dikunci ataupun simpan di tempat penyimpanan barang di L2 (berbayar). Sebab, tiada kawalan khusus diperuntukkan oleh pihak airport untuk menjaga kita. Well, nama pun percuma kan.

0.2 Sama-Sama Express Transit Hotel

Ini hotel untuk orang transit penerbangan antarabangsa sahaja. Terletak di dalam Satellite Building.

0.3 Tune Hotel

Ini hotel milik keluarga besar AirAsia. Kadar satu malam untuk satu bilik bergantung pada rezeki kita juga. Samalah konsepnya macam membeli tiket AirAsia. Hotel ini terletak di luar bangunan KLIA2 dan disambungkan dengan laluan khas. Jika kita sekeluarga dan ada anak kecil, hotel ini sangat dicadangkan.

0.4 Capsul by Container Hotel

Ini favourite saya. Memang jika flight awal pagi, saya akan bermalam di sini. Pakejnya kita boleh pilih sama ada untuk 3 jam, 6 jam, ataupun 12 jam. Ada ruang locker untuk bagasi, bilik air yang selesa, dan berhadapan dengan surau. Terletak di aras L sama dengan stesen bas KLIA2, dekat dengan kemudahan-kemudahan seperti mesin ATM, mini market, dan restoran NZ Curry House.

Photo 28-05-15 23 56 29Pelanggan Capsule diberikan selipar, berus gigi, tuala, dan air minum. Hanya tuala dan beg perlu dipulangkan kembali.

Apa maksud ‘capsule?’ Kita bermalam di sebuah bilik yang muat-muat kita dan hand luggage sahaja, dalam sebuah container besar seperti di dalam gudang. Satu kapsul untuk satu orang. Dalam kapsul ada tilam, 2 biji bantal, selimut, lampu, soket elektrik, telefon dalaman, dan cermin. Aircond juga tidak terlalu sejuk dan menyelesakan. Kawasan kapsul lelaki berasingan dengan kawasan kapsul perempuan. Jika suami isteri mahu ambil satu kapsul, ada disediakan khas tetapi tidak banyak. Kapsul ini sangat ringkas, dan pada saya, memang cukup apa yang ada untuk tidur sementara.

Jika di KLIA, ada hotel begini namanya Snooze KL.

Dicadangkan sebaiknya booking hotel-hotel ini lebih awal. Walaupun jarang penuh, tetapi tak mustahil akan penuh. Saya pernah sekali cuba walk-in, hampir tak dapat tempat. Banyak orang putih lebih suka bermalam di airport dengan selesa dan lagilah pula sekarang Malaysia dikunjungi ramai pelancong sempena kejatuhan Ringgit Malaysia T___T.

1. Flight Check-in

Ada dua cara check-in penerbangan. Kita perlu pilih salah satu sahaja.

(1) Secara online (web / mobile check-in), dibuat beberapa hari sehingga beberapa jam sebelum waktu penerbangan – bergantung pada airline. Untuk online check-in, pastikan kita print out / save boarding pass dalam gajet untuk ditunjukkan kepada staf airline di airport.

(2) Check-in di airport sama ada di kaunter ataupun kiosk self check-in. Ini mesti dilakukan sekurang-kurangnya dua jam sebelum waktu penerbangan, pada hari penerbangan.

Photo 29-05-15 06 16 31

Bagaimana mahu tahu kaunter mana perlu kita tuju?

Tengok skrin ini. Cari destinasi, waktu, dan kod penerbangan kita dan lihat nombor kaunternya. Ke situlah tujuan kita. Jika Remark belum ditulis Buka pun boleh sahaja terus ke kaunter dan tunggulah ia dibuka.

Photo 29-05-15 06 07 50

Apa yang diperlukan untuk check-in?

(1) Nombor rujukan booking tiket

(2)  Pasport untuk penerbangan antarabangsa / MyKad untuk penerbangan domestik.

2. Drop Baggage

Sekiranya kita ada bagasi yang nak dimasukkan ke kargo, kita perlu hantar bagasi itu di kaunter drop baggage. Jika kita sudah buat online check-in, bawa boarding pass bersama bagasi terus ke kaunter bertulis Drop Baggage. Jika belum, terus check-in + drop baggage sekaligus di kaunter Check-In.

Photo 29-05-15 06 09 25

Semak dengan airline, berapa had berat dan saiz bagasi yang boleh kita bawa. Kebanyakan premium airline beri had 30kg. Airline tambang murah pula, ikut berapa kg yang kita beli. Ingat, hand luggage / hand carry / cabin luggage iaitu beg yang boleh dibawa naik ke tempat duduk biasanya hanya dibenarkan berat tidak lebih 7kg dan sebuah beg saja dibenarkan. Jadi, pastikan tahu semua maklumat ini sebelum pergi ke airport lagi supaya tak berlaku sesi membongkar bagasi di depan kaunter.

Ekstra: Saya cadangkan beli penimbang digital khas travel untuk memudahkan hal ehwal berat bagasi.

File 23-07-15 11 37 24Digital Travel Weighing Scale ini saya beli di Groupon.com

3. Balai Perlepasan

Selesai check-in dan drop baggage, kita teruslah sahaja masuk ke Balai Perlepasan.

Photo 29-05-15 06 09 59

Sebelum itu, baca papan tanda ini untuk mengetahui jarak antara pintu Perlepasan dengan gate penerbangan kita. Untuk makluman, ada pintu yang sangat jauh dan memakan masa sehingga 30 minit berjalan kaki. Jadi pastikan kita tidak berlengah-lengah singgah ke kedai ataupun bergambar-gambar sekiranya masa tidak mencukupi.

Contohnya, jika waktu penerbangan kita jam 08:30, gate dibuka jam 07:50. Maksud gate dibuka ialah penumpang sudah boleh masuk ke dalam kapal terbang. Jam 08:20 gate akan ditutup bermaksud tidak ada sesiapa lagi dibenarkan masuk ke dalam kapal terbang.

Sekiranya kita dapat gate nombor Q21 – yang hujung sekali, bermakna dari Imigresen dan Kastam ke Airport Security Check = 10 minit + dari Airport Security Check ke gate Q21 = 10 minit. Jumlah = 20 minit. Ambil kira masa beratur di Imigresen, Kastam, dan Security Check = +10 minit++.

Jadi, total selamat cukup-cukup = 30 minit. Kita mesti berada di gate Q21 selewatnya pada jam 08:20, jadi pastikan kita masuk ke pintu Perlepasan paling lambat pada jam 07:40. Jika anda seperti saya – tak suka terkejar-kejar dan tercemas-cemas, peruntukkan satu jam ekstra untuk semua urusan di airport.

Pastikan kita masuk pintu yang betul, untuk Perlepasan Antarabangsa ataupun Perlepasan Dalam Negeri (domestik.)

Photo 29-05-15 06 10 27

10891990_1584984855049620_817217567447350925_n

Sekiranya kita sukar berjalan kaki jauh (berpenyakit / warga emas / OKU), boleh gunakan perkhidmatan buggy yang disediakan.

Photo 29-05-15 06 25 44

Tunggu di stesennya yang terletak sebaik selepas pemeriksaan kastam.

20150624_060021

20150624_060016

4. Imigresen

Ada dua pilihan untuk kita yang memegang Pasport Malaysia.Photo 29-05-15 06 17 49

(1) Di kaunter manual.

(2) Di Autogate.

Untuk Autogate, pastikan baca, fahamkan, dan ikut betul-betul arahan yang tertera pada skrin dan tekan ibu jari sehingga muncul di skrin apabila disuruh. Relaks, ia hanya mesin dan tidak akan menggigit kita.

5. Kastam

Photo 29-05-15 06 18 51

Pastikan:

5.1 Semua yang disandang – beg dan kamera ditanggalkan dari badan dan dimasukkan ke dalam lorong pemeriksaan.

5.2 Tiada sebarang besi termasuk kunci dan duit syiling di dalam poket baju / seluar. Kosongkan semua poket.

5.3 Jam tangan, kamera, tali pinggang, jaket / kot, handphone diletakkan di dalam tray yang disediakan dan dimasukkan juga ke dalam lorong pemeriksaan.

5.4 Bagi sesetengah airport, ada yang memerlukan kita membuka kasut. Manakala ada juga yang menyuruh perempuan bertudung masuk ke bilik khas untuk diperiksa dengan membuka tudung. Biasanya pegawai perempuan yang uruskan penumpang perempuan. Ikut sahaja arahan mereka.

Mungkin anda teringin nak bergaya airport fashion seperti artis Korea, tetapi terlebih dahulu ambil kira semua peraturan pemeriksaan ini sebelum keluar rumah. Sebaiknya pakai sempoi sahaja supaya pergerakan kita lebih mudah. Yang perempuan, pakai sahaja tudung sarung, tak perlu belit-belit sehingga guna lapan biji brooch dan 50 peniti. Yang lelaki, lupakan sahaja buckle tali pinggang yang besar bapak dan rantai berjela di poket seluar. Bergayalah sepuasnya hanya selepas tiba di destinasi.

6. Airport Shop

Photo 29-05-15 06 22 18Ada banyak kedai sepanjang perjalanan dari pemeriksaan Kastam sehingga ke gate penerbangan.

Jika kita punya banyak masa (dan duit), boleh singgah. Tetapi jangan sampai terleka. Barang di airport berganda mahalnya, sedangkan kita boleh dapat dengan harga normal di luar. Jadi, jika benar-benar perlu sahaja baru beli – contohnya beli ubat sebab pening sangat tak tahan, ubat mabuk udara tertinggal, dll.

Saya sangat cadangkan masuk awal, supaya tidak terkejar-kejar. Travelator pula hanya ada tiga sahaja.

Photo 29-05-15 06 23 02

Pastikan kita ikut arah gate yang betul kerana perjalanan memang panjang….

Photo 29-05-15 06 25 13

… masih panjang….

Photo 29-05-15 06 27 54Eskalator ke Satellite Building

Jadi, jika keletihan berjalan, adalah juga masa untuk duduk berehat apabila kita peruntukkan masa masuk lebih awal. Ada banyak kerusi rehat disediakan sepanjang berjalan ke gate.

Photo 29-05-15 06 28 47Ruang rehat di Satellite Building

7. Airport Security Check

Di awal tadi, kita lalu pemeriksaan kastam. Di pertengahan jalan yakni selepas kawasan rehat yang luas dalam Satellite Building, kita akan lalu di Airport Security Check pula.

Photo 29-05-15 06 30 16

Photo 29-05-15 06 31 12

Konsepnya sama seperti kastam tadi. Cuma di sini mereka akan pastikan kita tak bawa air / cecair yang melebihi 100ml dalam satu bekas. Laptop dan tablet juga perlu dikeluarkan dari beg dan dimasukkan ke dalam tray.

Photo 29-05-15 06 33 59

Yang perempuan terutamanya, pastikan losyen, krim, pencuci muka, dll kosmetik bentuk cecair yang melebihi 100ml dalam satu bekas disimpan dalam bagasi yang masuk ke kargo. Jika tiada bagasi dan hanya bawa hand luggage, pastikan semua cecair itu dipindahkan ke dalam bekas khas yang tak melebihi 100ml. Sebaiknya siapkan travel pack semasa di rumah lagi supaya mudah kerja kita.

File 23-07-15 11 38 03

Selepas pemeriksaan, kita berjalan lagi….

Photo 29-05-15 06 34 14

… dan lagi….

Photo 29-05-15 06 37 05

8. Surau dan Tandas

Ada sangat banyak surau dan tandas sepanjang perjalanan dari pintu Perlepasan sehinggalah ke gate penerbangan.Photo 29-05-15 06 38 32

Jika penerbangan kita awal pagi, tak perlu ribut-ribut nak solat Subuh di luar Balai Perlepasan. Hanya ada satu surau di luar, di sebelah pasar raya KK, dan biasanya penuh sesak. Masuk sahaja ke dalam, selesaikan imigresen, kastam, dan security check, kemudian solatlah di mana-mana surau yang ada. Jauh lebih selesa.

9. Boarding

Akhirnya, kita pun tiba di gate. Alhamdulillah.

Photo 29-05-15 07 06 22

Disebabkan sekarang semua penumpang diberi nombor tempat duduk masing-masing, maka tidak lagi kita perlu berebut untuk cepat-cepat masuk ke pesawat. Kita kecoh nak masuk cepat-cepat pun, pesawat tetap terbang pada waktu yang dijadualkan.

Photo 29-05-15 07 12 25

Berbaris sahaja dengan tenang. Ruang penyimpanan di atas pasti cukup untuk hand luggage kita dan semua penumpang lain. Dengar dan patuhi arahan daripada kru penerbangan tentang penumpang mana yang dipanggil masuk terlebih dahulu seperti warga emas, OKU, keluarga dengan anak kecil, penumpang yang membeli hot seat / premium flatbed, dan juga ada kalanya penumpang dipanggil mengikut nombor tempat duduk. Ini supaya tidak berlaku kesesakan dalam pesawat jika penumpang masuk secara berterabur.

Jadi, simpan panas baran dalam poket supaya kita tidak kelihatan terlalu kekampungan. Jangan bimbang, pesawat tidak akan meninggalkan penumpang yang sudah bersedia di dalam boarding room di gate. Itu sebab kita perlu berada di situ lebih awal daripada waktu yang diberitahu dalam boarding pass.

Tip untuk tempat duduk pesawat. 

(1) Jika kita diberi window seat, usahakan masuk ke pesawat lebih awal (berbaris di depan) supaya memudahkan penumpang yang duduk di seat tengah dan aisle seat – mereka tidak perlu bangun dan keluar untuk beri laluan kita masuk ke dalam.

(2) Jika kita diberi aisle seat, selagi penumpang di seat tengah dan window seat belum masuk, jangan pakai tali pinggang keledar dahulu. Ini supaya kita mudah bangun dan beri laluan kepada mereka untuk masuk. Sebaiknya, masuklah ke pesawat lewat sedikit (berbaris di belakang).

File 23-07-15 12 27 56Saya pilih window seat untuk penerbangan pendek / landing waktu siang dan aisle seat untuk penerbangan panjang / landing waktu malam.

(3) Jika kita ada penyakit gayat dan tidak mampu duduk di tepi tingkap kapal terbang, sedangkan kita diberi window seat, berbincanglah dengan penumpang di aisle seat ataupun seat tengah untuk bertukar. Tidak perlu panggil Flight Attendant (FA) / pramugari untuk menyelesaikannya. Begitu juga jika kita jenis yang tidak boleh duduk lama dan perlu kerap ke tandas, seeloknya duduk di aisle seat. Duduk dahulu di seat asal kita, baru mula berbincang supaya penumpang lain tidak menuduh dan membuat kecoh yang kita sengaja mahu mencuri seat dia. Pastikan pertukaran dibuat sebelum ataupun selepas take-off sahaja. Sekiranya tidak suka berbincang, terus sahaja beli seat mana yang kita mahu semasa membeli tiket. Jauh lebih mudah.

(10) Terbang

Photo 29-05-15 07 20 40

Patuhi arahan prosedur penerbangan yang diberitahu oleh FA. Berikut ialah perkara-perkara wajib dilakukan semasa take-off (berlepas) dan landing (mendarat).

  • Semua hand luggage siap disimpan di tempat penyimpanan di atas ataupun di bawah tempat duduk hadapan.
  • Duduk.
  • Pakai tali pinggang keledar.
  • Matikan semua telefon bimbit dan gajet elektronik yang mempunyai sambungan internet, WiFi, Bluetooth dll.
  • Tempat duduk ditegakkan.
  • Meja di hadapan ditutup.
  • Penutup tingkap dibuka.
  • Jangan gunakan tandas.

Sebarang sambungan tanpa wayar daripada telefon dan gajet elektronik sememangnya mengganggu komunikasi antara juruterbang dengan pusat kawalan di airport. Berhentilah melawan peraturan, berhenti menunjuk-nunjuk sifat rebelious hanya untuk dilihat ‘cool’ dan ‘ah aku dah selalulah naik kapal terbang apa ada hal’. Hormatilah juruterbang. Bukannya lama pun perlu tutup gajet, beberapa minit saja. Bayangkan jika komunikasi mereka terganggu dan juruterbang tersilap dengar arahan pusat kawalan, lalu pesawat yang kita naiki bertembung dengan pesawat lain sewaktu take-off… bagaimana? Masih cool?

Orang yang benar-benar kerap turun naik kapal terbang pasti sangat memahami, mematuhi, dan menghormati prosedur-prosedur ini.

Jangan degil. Semua prosedur ini demi keselamatan kita juga. Take-off dan landing adalah waktu paling kritikal dalam tempoh penerbangan selain semasa pesawat melalui turbulent (gangguan cuaca). Beri kerjasama kepada semua orang supaya Allah hantar orang lain untuk beri kerjasama kepada kita pula pada masa-masa yang lain. Insya-Allah.

Selamat terbang! Safe flight!

Mahu ebook / tip percuma? Klik sini.


Foto artis korea yg muslim 28
Foto Pose Hot Ashanty Pamer Paha Seksi di Atas Kasur
Foto artis korea yg muslim 35
36 Restoran Dan Tempat Makan Enak Di Bandung Recommended
Foto artis korea yg muslim 49
Kerusuhan Mei 1998, Harga Yang Harus Dibayar Oleh Etnis
Foto artis korea yg muslim 45
12 Benda yang Harus Dibawa Saat Liburan Musim Dingin
Foto artis korea yg muslim 95
Sensasi Selebriti - Berita Hiburan Malaysia, Gambar
Foto artis korea yg muslim 34
Foto artis korea yg muslim 17
Foto artis korea yg muslim 70
Foto artis korea yg muslim 67
Foto artis korea yg muslim 38
Foto artis korea yg muslim 38
Foto artis korea yg muslim 11